Τελευταία Νέα

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Μετά από 1,5 χρόνο με κλειστά πανεπιστήμια και δύο εβδομάδες πριν το άνοιγμα τους για τους φοιτητές, το «σχέδιο» που παρουσιάζει η κυβέρνηση για την προστασία της υγείας των φοιτητών και του προσωπικού των ιδρυμάτων είναι η «μέγιστη πληρότητα των αιθουσών» και η ανάθεση του ελέγχου των πιστοποιητικών φοιτητών σε ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι!

Ακόμα μια φορά αποδεικνύεται ότι όταν πρόκειται για την κάλυψη των αναγκών των Πανεπιστημίων σε διδάσκοντες, διοικητικό προσωπικό, προσωπικό καθαριότητας, υποδομές, αίθουσες καιεργαστήρια, χρήματα δεν υπάρχουν. Όταν πρόκειται να εξασφαλιστούν κονδύλια για τους εργολάβους, η κυβέρνηση κάνει ξανά τα πρωτόκολλα προστασίας της υγείας κουρελόχαρτα και βάζει σεκιούριτι για να αντιμετωπίσει την πανδημία!

Δεν κάνουν ούτε τα βασικά για την προστασία της υγείας φοιτητών κι εργαζομένων. Παρά το γεγονός ότι φοιτητικοί σύλλογοι, σύλλογοι εργαζομένων και διδασκόντων έχουν καταθέσει τα αιτήματα τους από την αρχή κιόλας της πανδημίας, η κυβέρνηση  επιλέγει να μην προχωρά στη δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων και σταθμών διενέργειας μαζικών δωρεάν επαναλαμβανόμενων rapid test μέσα στα πανεπιστήμια. Να μην στελεχώνει τα ιατρεία των πανεπιστημίων με όλο το αναγκαίο υγειονομικό προσωπικό και τις κατάλληλες υποδομές για τη διαχείριση κρουσμάτων και την παρακολούθηση των εμβολιασμών. Να μην ενισχύει τις υποδομές για να γίνονται τα μαθήματα με τις απαραίτητες αποστάσεις. Να μην πυκνώνει τα δρομολόγια των ΜΜΜ από και προς τα ιδρύματα. Τίποτε από αυτά δεν προβλέπει το «υγειονομικό» τους σχέδιο για το άνοιγμα των σχολών!

Μαζί με τους φοιτητές και τους διδάσκοντες, απαιτούμε έκτακτο κονδύλι για την κάλυψη των αναγκών των Πανεπιστημίων, να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα για την ασφαλή επαναλειτουργία:

• Διενέργεια μαζικών δωρεάν επαναλαμβανόμενων διαγνωστικών ελέγχων, εντός των ΑΕΙ και των φοιτητικών εστιών με την ευθύνη του ΕΟΔΥ, για όλη την κοινότητα, εμβολιασμένους ή μη. Εμβολιαστικά κέντρα εντός των Πανεπιστημίων.
    • Μαθήματα και εργαστήρια με αραίωση. Σε χώρους που θα πληρούν όλες τις υγειονομικές συνθήκες και θα απολυμαίνονται με τακτικότητα. Να αξιοποιηθούν επιπλέον αμφιθέατρα, αίθουσες, συνεδριακά κέντρα για την αραίωση των φοιτητών, διακοπή της εκχώρησης των αιθουσών διδασκαλίας για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των ιδρυμάτων. Να προσληφθεί διδακτικό προσωπικό και προσωπικό καθαριότητας.
    • Ειδικά συγκεκριμένα μέτρα και αυξημένη ιατρική παρακολούθηση, με ευθύνη του κράτους, για κάθε διδάσκοντα ή φοιτητή που ανήκει σε ομάδες αυξημένου υγειονομικού κινδύνου.
    • Εδώ και τώρα, μέτρα για πυκνότερα και ασφαλή δρομολόγια των ΜΜΜ για τις μετακινήσεις των φοιτητών από και προς τα ΑΕΙ.
    • Δημιουργία και στελέχωση ιατρείων των Πανεπιστημίων με όλο το αναγκαίο προσωπικό και τις κατάλληλες υποδομές για τη διαχείριση κρουσμάτων, την ιχνηλάτηση των επαφών τους, την ιατρική καθοδήγηση και παρακολούθηση.

Η κυβέρνηση να πάρει τώρα ουσιαστικά μέτρα για το άνοιγμα των Πανεπιστημίων!