Υπόμνημα στην Σύνοδο Πρυτάνεων Ιούλιος 2025
Αθήνα, 11 Ιουλίου 2025

κ. κ. Πρυτάνεις και κ.κ. Αντιπρυτάνεις,

Το πρόβλημα των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού είναι γνωστό κι έχουμε πολλές φορές πραγματοποιήσει παρεμβάσεις και καταθέσει υπομνήματα στις Συνόδους Πρυτάνεων.  Οι διοικητικοί υπάλληλοι, μόνιμοι και ΙΔΑΧ, είναι λιγότεροι από 6000, σχεδόν μισοί από αυτούς που προβλέπουν τα απαρχαιωμένα οργανογράμματα και περίπου 4000 λιγότεροι σε σχέση με 10 χρόνια πριν, παρά το γεγονός ότι έχει αυξηθεί τόσο ο αριθμός των ακαδημαϊκών τμημάτων, όσο και των διοικητικών μονάδων κι έχει προστεθεί πληθώρα νέων καθηκόντων. Θυμίζουμε ότι οι τελευταίες μαζικές προσλήψεις έγιναν το 2006, οπότε και είχαν μετατραπεί συνολικά στο Δημόσιο οι συμβάσεις 33.000 συμβασιούχων σε αορίστου χρόνου με νομοθετική ρύθμιση, μετά από μαζικές κινητοποιήσεις τους. Η διαχρονική υποστελέχωση έχει σαν αποτέλεσμα οι υπηρεσίες να λειτουργούν ανεπαρκώς και οι συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων συνεχώς να χειροτερεύουν, να χτυπιούνται οι όροι εργασίας μας, να δημιουργείται αρνητικό κλίμα στην καθημερινότητα μας.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο να αυξάνονται συνεχώς οι συνάδελφοι που καλούνται να ανταποκριθούν σε διπλά καθήκοντα, και μάλιστα σε καθήκοντα που απαιτούν πλήρη απασχόληση, επιπλέον ώρες εργασίας και χωρίς, βέβαια, στην πλειοψηφία τους, να λαμβάνουν επιπλέον αμοιβή. Επιπρόσθετα, μετακινούνται και τοποθετούνται υπάλληλοι σε άσχετες με την ειδικότητα, το επιστημονικό και γνωστικό τους αντικείμενο, την προϋπηρεσία τους, θέσεις. Η ανακύκλωση του προσωπικού με τοποθετήσεις επιτείνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού.

Είναι επίσης γνωστό ότι για την κάλυψη βασικών λειτουργικών αναγκών, στην κατεύθυνση υλοποίησης μιας διαχρονικής πολιτικής επιλογής,  έχουν προσληφθεί και προσλαμβάνονται εργαζόμενοι με διαφόρων ειδών ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι οποίοι εκτιμούμε ότι ξεπερνούν τις 4.000, χωρίς να έχουμε καθαρή εικόνα, καθώς οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων δεν μας παρέχουν τα στοιχεία αυτά.

Οι εργαζόμενοι με τέτοιες σχέσεις εργασίας καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες των Ιδρυμάτων και συχνά παραμένουν για χρόνια στα Πανεπιστήμια, δουλεύοντας με αυτό το εργασιακό καθεστώς.  Σημειώνουμε σε αυτό το σημείο ότι θεωρούμε απαράδεκτο οι Πρυτανικές Αρχές να επιλέγουν ως “σχέση εργασίας”, τα ιδιωτικά συμφωνητικά (αλλιώς τίτλοι κτήσης). Συμφωνητικά που δεν προβλέπουν ούτε τα στοιχειώδη για έναν εργαζόμενο όπως είναι τα ένσημα, η μηνιαία καταβολή του μισθού, το ωράριο, οι άδειες. Αποτελεί, ως εκ τούτου, αναντίρρητη πραγματικότητα ότι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι καλύπτουν κρίσιμες λειτουργικές ανάγκες σε μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών στα Πανεπιστήμια, αναπληρώνοντας σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Η συμβολή αυτών των συναδέλφων στην καθημερινή αποδοτική λειτουργία των ιδρυμάτων είναι πολύ σημαντική, καθώς έχουν αποκτήσει πείρα κι εξειδίκευση. Εργάζονται πλάι-πλάι με τους μόνιμους και ΙΔΑΧ συναδέλφους, έχουν τα ίδια προσόντα και τις ίδιες υποχρεώσεις, αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα. Έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία, αλλά βρίσκονται συνεχώς με το άγχος της απόλυσης, της ανανέωσης της σύμβασης. Παρά την σημαντική προσφορά τους, τους αρνούνται κατηγορηματικά το δίκαιο αίτημα για τη μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, κρατώντας  τους ομήρους για χρόνια.

Γι’ αυτό τον λόγο, θεωρούμε απαράδεκτο να αμφισβητούνται, από τις Διοικήσεις των Ιδρυμάτων, δικαιώματα των συμβασιούχων εργαζομένων, αναφορικά με τις άδειες που δικαιούνται (κανονική, αναρρωτική, τέκνων, εκπαιδευτική κ.α.), αλλά και με τις αμοιβές τους (αναγνώριση προϋπηρεσίας, μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών, οικογενειακά επιδόματα κ.α.). Το «επιχείρημα» που επικαλούνται αφορά στις συμβάσεις ανάθεσης έργου που καλούνται οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι να υπογράψουν, σύμφωνα με τις οποίες ενεργούν ως «ελεύθεροι επαγγελματίες»! Είναι ξεκάθαρο ότι, οι ελαστικά εργαζόμενοι με συμβάσεις ανάθεσης έργου στα Πανεπιστήμια, προσφέρουν εξαρτημένη εργασία, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες και σε καμία περίπτωση δεν έχουν την αυτενέργεια του ελεύθερου επαγγελματία! Έχουν κανονικά τις ίδιες υποχρεώσεις με τους υπόλοιπους εργαζόμενους (μόνιμους και ΙΔΑΧ), όπως αυτές προκύπτουν από τη σχετική νομοθεσία, όπως για παράδειγμα, πλήρες 8ωρο, τήρηση του δημοσιοϋπαλληλικού ωραρίου, διοικητική ιεραρχία κ.α.. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους δε, το Πανεπιστήμιο αποτελεί τον μοναδικό τους εργοδότη. Επομένως, η εξομοίωσή τους, από τις Διοικήσεις των Πανεπιστημίων, με ελεύθερους επαγγελματίες, μόνο όσον αφορά στα δικαιώματά τους, ενώ στις υποχρεώσεις τους να εξομοιώνονται με τους μόνιμους και ΙΔΑΧ διοικητικούς υπαλλήλους, είναι ανεπίτρεπτη.

Στη βάση όλων των παραπάνω, ως Ομοσπονδία θέτουμε για πολλοστή φορά το αίτημα να πάρουν οι Πρυτανικές Αρχές όλα τα αναγκαία μέτρα, να ασκήσουν κάθε μορφής πίεση προς την Κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ:

- Για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ύψος των αναγκών

  • Για την μετατροπή των συμβάσεων των συμβασιούχων  σε αορίστου χρόνου
  • Για την κατοχύρωση ίσων εργασιακών δικαιωμάτων και αμοιβών για όλους τους εργαζόμενους στα Πανεπιστήμια, ανεξάρτητα από την εργασιακή τους σχέση. Όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας να εργάζονται έχουν τα ίδια δικαιώματα, όσον αφορά στις άδειες και τις αμοιβές τους, με τους μόνιμους και ΙΔΑΧ συναδέλφους τους.