Τελευταία Νέα

  Το Ασφαλιστικό αφορά το παρόν και το μέλλον μας, αφορά τη ζωή μας!

  Δίνουμε ηχηρή απεργιακή απάντηση την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020 που η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση στη Βουλή το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο!

  Η ΝΔ όχι μόνο δεν καταργεί το ν. Κατρούγκαλου, πως υποσχόταν προεκλογικά, αλλά τον προχωρά και ένα βήμα παραπέρα. Τον εφαρμόζει κατά γράμμα και τον θωρακίζει και νομικά ώστε να μη βγαίνουν παράνομες και αντισυνταγματικές οι διατάξεις του, να τον εφαρμόσει επιθετικά και γρήγορα για να ισοπεδώσει συντάξεις και δικαιώματα!

  Πίσω από την προπαγάνδα τους για «αυξήσεις» και «ισονομία», η κυβέρνηση επιδιώκει να κρύψει το πραγματικό της στόχο, το παραπέρα τσάκισμα της κοινωνικής ασφάλισης, την συνολική ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος. Από κοινωνικό δικαίωμα να γίνει «επένδυση», ατομικό ρίσκο και κυνήγι μέσω του τζόγου. Αν και όσο έχεις, θα δίνεις και με βάση αυτό θα λαμβάνεις. Αν δεν έχεις θα σου εξασφαλίζεται μια υποτυπώδης παροχή, στα όρια της ανέχειας.

   Το έχει αποδείξει η πείρα μας: Οι ανατροπές στο σύνολο των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια. Με παρόμοια επιχειρήματα και διαβεβαιώσεις, πέρασαν και όλοι οι προηγούμενοι αντιασφαλιστικοί νόμοι. Οι συντάξεις μειώθηκαν σημαντικά, τα όρια συνταξιοδότησης συνεχώς αυξάνονται, τα ΒΑΕ καταβαραθρώθηκαν, η υγιεινή και ασφάλεια θεωρείται πολυτέλεια,  επαγγελματικά ταμεία βάρεσαν κανόνι σε μια νύχτα, ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείας, όπως η “Ασπίς Πρόνοια” βάρεσαν κανόνι. Όσον αφορά στην υγεία, οι εργαζόμενοι ήδη βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, την ίδια στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία στενάζουν από τις ελλείψεις σε γιατρούς, προσωπικό, εξοπλισμό. Τα φάρμακα θα γίνουν ακόμα πιο ακριβή υπόθεση, ενώ θα μεγαλώσει και η επίθεση στον τομέα της Πρόνοιας. Και για τους συναδέλφους συμβασιούχους, όπου η εργασία εναλλάσσεται με την ανεργία, δουλεύουν με τους όρους τις ευελιξίας των χαμηλών μισθών, της κινητικότητας, χωρίς ΣΣΕ το μέλλον είναι δυσοίωνο. Ποιος εργαζόμενος σήμερα θα έχει 30 και 40 χρόνια εργασίας; Συχνά, αντιμετωπίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν προστατεύεται γι’ αυτούς η μητρότητα.

  Η μετατροπή του συστήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης σε ολοκληρωτικά κεφαλαιοποιητικό και ανταποδοτικό είναι στρατηγική της ΕΕ κι επιδίωξη των επιχειρηματικών ομίλων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολογεί προϊόντα ατομικής συνταξιοδότησης. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτοι που αντέδρασαν θετικά στο νομοσχέδιο είναι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και οι επιχειρηματίες της υγείας οι οποίοι έχουν επενδύσει πάνω στο νέο νόμο, αναμένουν με προσμονή τις νέες εξελίξεις προκειμένου να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους.

  Καλούμε τους εργαζόμενους, τους Συλλόγους – μέλη μας να αγωνιστούμε για να εμποδίσουμε το παραπέρα χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση. Να αγωνιστούμε για Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, για την οικοδόμηση ενιαίου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας, τις παροχές και υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας.

  Το ασφαλιστικό δεν είναι μόνο η σύνταξη. Οι συντάξεις αποτελούν τη μια πλευρά προστασίας και της αξιοπρεπούς ζωής, μετά την εργασία μας. Το ασφαλιστικό όμως περιλαμβάνει όλο το πλαίσιο προστασίας κάθε εργαζόμενου! Από τις συντάξεις ως την ασφάλιση του μικρού παιδιού και τα εμβόλια του, τα φάρμακα μας όταν αρρωσταίνουμε. Περιλαμβάνει τις ιατρικές εξετάσεις, τις παροχές υγείας και πρόνοιας, την προστασία της μητρότητας, την προστασία μας στον επαγγελματικό κίνδυνο, στις επαγγελματικές ασθένειες.

  Η ασφάλιση είναι δικαίωμα!

  Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν χαρίστηκε, δεν δόθηκε απλόχερα στους εργαζόμενους. Η Κοινωνική Ασφάλιση είναι μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις των εργαζομένων. Ήταν προϊόν αγώνων, συγκρούσεων με τους εργοδότες. Δεν μπορούμε να παραιτηθούμε από τον αγώνα και από την αντίληψη πως θα υπάρχει ένα Δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης που θα καλύπτει τον εργαζόμενο και την οικογένειά του. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με την ιδέα πως η ασφάλιση θα γίνει προσωπική υπόθεση του καθένα ανάλογα με την τσέπη του, προσωπικό και ατομικό ρίσκο και τζόγος. Δεν μπορούν τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων να γίνονται ντίλερ ασφαλιστικών εταιρειών.

  Να δώσουμε ηχηρή απάντηση. Η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική δεν έχει την στήριξή μας! Δεν είμαστε διατεθειμένοι να χάσουμε κι άλλα δικαιώματα για τα κέρδη των λίγων!

  Να βάλουμε μπροστά στις δικές μας ανάγκες, τα δίκαια αιτήματά μας για ζωή και όρους δουλειάς με αξιοπρέπεια.

  Συμμετέχουμε όλοι στην απεργία και στις συγκεντρώσεις που οργανώνουν σωματεία και ομοσπονδίες την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

  ΑΦΙΣΑ